Quienes Somos
As. Jurídico
Jubilaciones
Servicios
Contacto
síguenos en Facebook
Selección de
societat gastronomica
Tango
Guia
Espai Catala
Asociate
Galeria de Fotos
cultura
Carta a Mafalda
Diccionario

Contacto: (+34) 655 549 859 / 675384396

Email:

IMMIGRACIÓ I PA AMB TOMÀQUET. . .
2009-03-27
Sección ARGENCAT

Immigració i pa amb tomàquet.
Text introductori de la Conferencia presentada per Diego Arcos.

Que tindran a veure, el fenomen de la immigració i un menjar que es tan important per la identitat catalana, com ho pot ser la senyera...
El pa amb tomàquet ens pot donar mes respostes de les que semblaria a simple vista.
Aquesta barreja de cinc elements: pa de blat, all, oli d’oliva, sal i tomàquet, es també una metàfora de la realitat de la societat catalana.
El tomàquet (tomatl) es un fruit originari de Centreamèrica, que el van portar els conqueridors des del Nou Mon.
El seu nom esdevé de la llengua nàhuatl, que era la predominat en l’imperi asteca i que el parlen uns dos milions de mexicans i guatemalencs.
I el pa de blat, l’all, l’oli d’oliva i la sal, son productes tradicionals de la Mediterrània.
Els ingredients, per si sols no en diuen gaires coses, però barrejats, donen per resultat un plat formidable.
Però, quina es la metàfora?
Al preparar el pa amb tomàquet, els cinc elements es modifiquen totalment, deixen de ser allò que eren i es transformen en una cosa superior, que ens alimenta i ens identifica.
I això es el que ha passat amb la societat catalana: ens estem transformant en una societat millor, però no pas millor que altres, sinó millor que allò que érem abans de que es produís aquest terrabastall, demogràfic, social i cultural que ha estat la immigració estrangera dels últims anys.
Un 25% de la població catalana ha nascut fora de l’estat espanyol i han ( hem) arribat en menys de 15 anys. Es un canvi de vertigen que encara no esta assentat.
I aquesta no es pas una situació nova al Principat. Quan la emigració dels francesos i en una altre època, Catalunya va rebre fins a un 40% de població estrangera, i mai ha deixat de ser qui es, be al contrari, cada migració ens ha enfortit.
Catalunya s’ha enriquit amb l’aportació de mes dues cents llengües i multitud de formes de veure el mon. I els immigrants ens estem catalanitzant (de a poc a poc i en diverses intensitats) enriquint-nos al incorporar la llengua i la cultura catalana a la nostra personalitat.
Som un milió de persones que estem aquí perquè ho hem decidit nosaltres.
Que aquesta població resident arribi a sentir-se catalana, no es pas una tasca dels mateixos immigrants sols, ni de la gent nativa, es una tasca de tots plegats.
Ens hem transformat mútuament, ja no som ni serem mai mes el que érem.
Així doncs, hem assumir-ho, no lamentar el que hem deixat en el passat i davant de la realitat, es millor que ens mengem tots plegats el pa amb tomàquet i que gaudim de la nova realitat.
Segurament que si ho fem, podrem acompanyar aquestes llesques amb una bona graellada argentina o un sucós cuscús de xai o qualsevol altre plat exquisit dels que ara son precisament, el pa de cada dia a Catalunya.
Bon profit!!!
IDENTITAT COMPARTIDA:
Ara, el poble esta començant a compartir la seva identitat catalana amb els immigrants, de la mateixa forma que els immigrants comparteixen les seves cultures amb la població catalana.
Ara tots els catalans saben el que es un shawarma i 45.000 pakistanesos saben que Catalunya es un projecte històric i cultural amb futur. I mig milió de pakistanesos que viuen al Pakistan, els familiars i amics dels que hi son aquí, tenen alguna idea de que Catalunya no es Espanya.
I molts d’ells que son del Panjabi o de Cachemira, que estan lluitant per fer reeixir la seva llengua, o recuperar la independència de Cachemira, ara, tota aquesta gent sap que els catalans tenen el mateix problema que ells.
Cada migrat deixa a la seva terra deu persones conegudes, entre parents i amics, i tota aquesta gent, arreu del mon sap que passa a Catalunya per la relació amb els que viuen aquí.
Estem parlant de deu milions de persones, que reben informacions del nostre país. Podria haver fet una campanya com aquesta la Generalitat? I quan ens hauria costat en diners i quants maldecaps amb els veïns de Madrid?
La immigració es una oportunitat de créixer i avançar cap el futur. Fem-ho sense recances, donat que som persones i mai una persona que ha conegut la opressió serà indiferent a un altre oprimit.
I un immigrant es un oprimit, ho es el seu poble i per això ha marxat, ho es com estranger al Regne d’Espanya, per la política racista de l’estat monàrquic i la seva Llei d’Estrangeria.
El mateix estat que imposa la desigualtat amb la força de la llei, precisament es el mateix estat que ens imposa la opressió des de fa quasi tres-cents anys.
Un immigrant que es va convertint en catal d’origen estranger, no perdrà res que ell no vulgui perdre, per el fet d’esser català no deixarà pas de ser argenti, pakistanès o marroquí.
Com jo, que soc argenti, immigrant i català.

ENRIC MARTI I MUNTANER UN GAUTXO CATALA...
Però el millor exemple d’allò que dic, es la experiència d’una català emigrat a l’Argentina al 1930.
Un cas que demostra que la persona que migra no te perquè perdre res de la seva identitat.
Si un immigrant es converteix en un català nascut a l’estranger, no deixarà res de la seva identitat original, com es pot comprovar en la vida d’una català de 1930.
Veiem-ho.

Tex introductori al PPS sobre immigració i llengua, identitats compartides, basat en la experiència d’un català argenti al 1936 a l’argentina, Enric Martí i Muntaner, que va traduir el Martin Fierro al català, i un grapat d’obres literàries argentines.
A continuació es projecta el Power Point sobre la traducció al català del Martin Fierro, amb una durada de 15 min per desprès deixar un temps per el debat.

OBJECTIU PEDAGÒGIC:
Promoure una reflexió i un debat sobre l’enriquiment que significa la immigració, suportant aquest discurs, no en casos de gent vinguda al Principat, sinó en el cas d’un emigrat català a l’Argentina.

PUBLIC AL QUAL S’ADREÇA:
1. Públic immigrat, per explicar-li que esser català es un benefici que no significa cap pèrdua de la seva identitat original.
2. Públic català preocupat o interessat per la qüestió de la immigració, per proposar-li una reflexió sobre la oportunitat que significa la immigració per el projecte històric dels Països Catalans.
Diego Arcos
661031710 93 351 0002 presidente@casalargentino.org

doc. de word per descarregar
Publicidad

Registro de Residentes Argentinos en el Exterior
TechARTivity - diseño y programacion web
LegaCity
CONSULADO ARGENTINO BARCELONA. Difundimos la web del Consulado, para facilitar la comunicacion entre los ciudadanos/as de argentina y la administracion del Estado Argentino. Esta difusion se realiza de forma TOTALMENTE INDEPENDIENTE DE LAS AUTORIDADES Y SIN OTRO OBJETIVO QUE EL DE FACILITAR LAS GESTIONES DE NUESTROS COMPATRIOTAS. Asimismo, convocamos a todas las entiaddes argentinas a incluir los enlaces con los consulados. Junta Directiva
 
Publica tu baner
Escribenos a

 

(c) 2005-2018 - Casal Argentino de Barcelona - C/ de la Muntanya 16 bis - El Clot - 08026 Barcelona - Catalunya | Móvil: 655 549 859 | Email: